CFM syrovátkový protein

Syrovátkový protein se považuje za nejcennější zdroj bílkovin, protože jeho biologická hodnota, kterou mohl do osmdesátých let minulého století ocenit pouze dobytek, je ve srovnání s jinými zdroji bílkovin nejvyšší. Proto od začátku sedmdesátých let nacházely syrovátkové bílkoviny stále větší uplatnění ve sportovní i léčebné výživě, které nazýváme speciální výživa. V ní velmi záleží na vstřebatelnosti živin důležitých pro růst a regeneraci namáhaných svalů. Vás, kteří se hlouběji zajímáte o výživu ve fitness a kulturistice, budou jistě zajímat i další fakta a podrobnosti o syrovátkovém proteinu, který je stále opravdovým hitem světové speciální výživy.


Pokaždé, když cvičíte, poškozujete Vaši svalovou tkáň. Protein je potřebný k udržení a růstu svalové hmoty.


Jak se vyrábí?

Mlékárenští technologové si dlouho lámali hlavu, jak oddělit ušlechtilé bílkoviny ze syrovátky od dalších látek, částečně rozpuštěných (emulgovaných) v tekuté fázi zasýřeného mléka, tj. od sražených (denaturovaných) bílkovin, cholesterolu a mléčného tuku. Separační (dělicí) metoda, která vyřešila tento problém, se nazývá mikrofiltrace a technologický proces mikrofiltrace se zkříženým tokem (Cross Flow Microfiltration = CFM). Při ní se používají speciální keramické filtry, které propouštějí pouze syrovátkový protein, zatímco ostatní nežádoucí složky zůstávají uvnitř filtru. Při CFM technologii nepřichází ušlechtilá bílkovina do styku se žádnými agresivními chemikáliemi (kyselina chlorovodíková, louh sodný), které se používají při výrobě bílkovinných izolátů metodou tzv. iontoměničové separace. Metoda CFM je tedy čistě fyzikální dělicí metoda, při které nedochází k chemickým změnám syrovátkové bílkoviny. Získáme ji na konci celého technologického procesu ve zcela přírodní a čisté formě. To je hlavním důvodem, proč je její biologická hodnota tak vysoká.

Proč CFM zvyšuje nutriční hodnotu mléčných bílkovin?

Aby se nežádoucí složky syrovátky (tuk, cholesterol a sražené bílkoviny) nesmíchaly s ušlechtilými proteiny, bylo třeba tyto složky nějak „označit“, aby se mohly ze směsi chemicky odstranit. Tohoto principu dělení využívá separační proces na iontových měničích, běžně užívaný i dnes k výrobě proteinových izolátů (sójový, kaseinový aj.). Izolát má ve výsledku kvůli těmto procesům méně vápníku, zatímco CFM syrovátková bílkovina si obsah vápníku zachovává.

Proč nás vlastně obsah vápníku v proteinech tolik zajímá? Prospívá pevnosti a zdraví kostí, stabilitě krevního tlaku a chrání střeva před rakovinou. Při CFM technologii se vápník z mléčné suroviny tolik nevytrácí jako při separačních metodách s využitím iontoměničů. Je zřejmé, že 100 gramů CFM proteinu zajistí 60 % denní doporučené dávky vápníku, která v kulturistice činí 1000 mg. Mléko, jogurty, tvarohy a sýry však obsahují ve 100 gramech v průměru pouze 30 % doporučené dávky. Navíc vápník zůstává v CFM proteinu v organické přírodní formě, která se dobře vstřebává ze střev do krve.

Bylo zjištěno, že nedostatek vápníku ve stravě včetně potravinových doplňků může při mimořádném zatěžování kostí ve fitness a kulturistice vést ve vyšším věku k postupnému řídnutí kostí - osteoporóze. Nejde ale samozřejmě jen o kosti a vápník - extrémně namáhané jsou totiž při silovém tréninku také chrupavky a klouby, které potřebují speciální výživu. Je tedy vždy dobré myslet na účinné látky, které prospívají kostem a kloubnímu aparátu.

 
Spektrum mléčných bílkovin

CFM metoda výroby bílkovin ze syrovátky je unikátní i tím, že konečný produkt obsahuje široké spektrum mléčných peptidů. Některé z nich byste v jiných izolátech marně hledali, např. glykomakropeptidy (GMP). Ty se podílejí na výstavbě buněčných stěn a posilují jejich schopnost zachycovat pronikání virů (obří bílkovinné molekuly) do nitra buněk. Byla prokázána souvislost mezi obsahem glykomakroproteinů ve stravě a obranyschopností organismu proti virům chřipky a některým bakteriím. Na GMP je ještě zajímavá jejich schopnost potlačovat nadměrnou chuť k jídlu tím, že regulují trávení potravy již v žaludku. Podporují totiž hydrolýzu (rozklad účinkem žaludeční kyseliny chlorovodíkové) některých bílkovin, které jsou tak stravitelnější a rychleji procházejí střevním traktem. A do třetice - GMP podporují množení užitečných (tzv. probiotických) bakterií mléčného kvašení ve střevech (tzv. bifidobakterií), které zvyšují imunitní schopnost organismu a podporují trávení.

Protein alfa-laktalbumin má unikátní složení, pokud jde o aminokyseliny. Obsahuje více než 63 % esenciálních aminokyselin (zatímco např. kasein pouze 51 %) a 24,5 % větvených aminokyselin (BCAA). Dále dobře váže vápník, zinek, kobalt a mangan ze stravy, které navázané na alfa-laktalbumin jsou vstřebatelnější (v tenkém střevu) než např. minerály z multiminerálových přípravků. V posledních letech ubývá s modernizací potravinářských technologií přirozených zdrojů síry v lidské stravě a s nimi i aminokyselin, obsahujících atomy síry (např. methionin), které zvyšují imunitní schopnost organismu. Alfa-laktalbumin je nejbohatším zdrojem těchto aminokyselin ze všech proteinů. Existuje řada vědeckých prací prokazujících nutriční přednosti syrovátkových bílkovin, které se promítají do zlepšených zdravotních a fyziologických parametrů (viz přehled literatury).

Biologická aktivita

Biologická aktivita každého proteinu odpovídá především obsahu nedenaturovaných (nesražených) bílkovin, šířce a vyváženosti spektra aminokyselin, jimiž jsou tvořeny. CFM proteiny obsahují 99 % bílkovin v nedenaturované formě. Podle posledních výzkumů je poměr denaturovaných (sražených) a nedenaturovaných bílkovin v bílkovinném zdroji spolehlivým ukazatelem jeho biologické aktivity. Bílkovinný preparát má tím vyšší biologickou účinnost, čím méně denaturovaných a čím více nedenaturovaných proteinů obsahuje.

A ještě jedna nezanedbatelná „maličkost“. Ve fitness a kulturistice vždy vítáme, když se proteinový nápoj snadno rozpouští. Šetříme tím čas a hladce umixované pití bez „žmolků“ je chutnější. Vzhledem k tomu, že CFM protein má dominantní obsah nedenaturovaných bílkovin, které jsou výrazně rozpustnější než denaturované, výborně se rozpouští jak v mléce, tak v džusech i ve vodě.

Mezi hlavní přednosti CFM syrovátkového proteinu patří:
  • vysoká nutriční hodnota
  • minimum denaturovaných bílkovin
  • vysoký přínos k růstu svalů
  • nulové příměsi tuků
  • nepřítomnost mléčného cukru (laktózy)
  • lehká stravitelnost
  • snadná rozpustnost při přípravě mixovaných nápojů (s vodou, mlékem)
  • příjemná přírodní chuť
  • vysoká hladina větvených aminokyselin BCAA
  • vysoká hladina esenciálních aminokyselin
  • vysoký obsah alfa-laktalbuminu a beta-laktoglobulinu
  • vysoký obsah biologicky aktivní síry

 

Náš průměrný profil aminokyselin ve směsích SNIDAMZDRAVE.cz
   
Profil aminokyselin na 100 g: obsah %
   
L-valin */** 5,91 %
L-isoleucin */** 6,3 %
L-leucin */** 10,64 %
L-lysin ** 9,56 %
L-methionin ** 2,18 %
L-tryptofan ** 1,42 %
L-threonin ** 6,69 %
L-fenylalanin ** 3,01 %
L-alanin 5,05 %
kyselina asparagová 10,95 %
kyselina glutamová 18,07 %
L-histidin ** 1,93 %
L-prolin 5,52 %
L-tyrosin 2,58 %
L-arginin ** 2,14 %
L-cystein 2,16 %
glycin 1,29 %
L-serin 4,51 %
   
* BCAA obsah celkem 22,94 %
** Esenciální aminokyseliny obsah celkem 49,87 %

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.