Slunečnicový lecitin

nebo: slunečnicový lecithin


Je přirozenou součástí všech buněk v těle. Udržuje buněčné stěny pružné a brání jejich zatvrdnutí. Působí jako antioxidant a chrání zažívací trakt před nežádoucími bakteriemi. Používá se k prevenci i léčbě onemocnění srdce. Dodává mozku živiny důležité pro mentální a nervové procesy. Pomáhá regeneraci poškozených buněk. Podporuje využívání tuků a udržuje normální hladinu cholesterolu. Působí proti ztučnění jater, se kterým je spojeno mnoho dalších onemocnění (dna, cukrovka, obezita). Lecitin zlepšuje využitelnost bílkovin.


Na rozdíl od sójového lecithinu se slunečnicový získává šetrněji, za nízkých teplot a bez použití chemikálií (při získávání sójového lecitinu se používá např. hexan - uhlovodík - inertní rozpouštědlo v organických reakcích).

Předností proti sójovému lecitinu je, že nevyvolává alergie. Při jeho aplikaci do potravin odpadá povinnost varovat alergiky před přítomností rizikové látky. Slunečnicový lecitin může nahradit synteticky produkované emulgátory jako fosfatid amonný (E442) nebo glycerinestery kyseliny citronové (E475), které mohou nežádoucím způsobem ovlivňovat chuť a vzhled výrobku.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.